2016. április 28., csütörtök

Ösztrogén diéta - Ösztrogén természetes pótlása vagy ösztrogénszint csökkentése

Ösztrogén diéta - Ösztrogén természetes pótlása vagy ösztrogénszint csökkentése

Ahogy minden hormon szintje csökken, így az ösztrogénszint csökkenése is elkerülhetetlen az évek múlásával. Ez egy természetes folyamat, ahogy öregszik az ember. Az ösztrogén szint mérésének is megvannak a saját eszközei, amelyekkel, többek között az ösztrogén hiány is kimutatható.
Az ösztrogén hiány kezelése, az ösztrogén természetes pótlása sok változókorban lévő nőt érdekelhet, aki kicsit is utánanézett annak, hogy milyen beláthatatlan következményei vannak az orvosok által felírt műhormon, az ösztrogén tabletta szedésének vagy az ösztrogén hormon bármilyen formában való használatának.
Mindenekelőtt az ösztrogén dominancia témakör ellentmondásossága miatt le kell szögezni, hogy érdemes akár ösztrogén dominancia fórumokon tájékozódni az ügyben, de ugyanakkor célszerű szakembert is felkeresni a problémával. Megjegyzem, hogy én korábban szakembertől sem kaptam hiteles segítséget és hozzáértést. Szóval, legyünk okosak, ha ösztrogéndominanciáról vagy hiányról van szó! :-)

Az ösztrogén jelentése

Amikor valakinek problémája kezd kerekedni az ösztrogénnel, akkor kezd el foglalkozni azzal a kérdéssel, hogy mi az ösztrogén, mik is tulajdonképpen az ösztrogéneknek nevezett anyagok. És itt nem csak nőkről van szó. Az ösztrogén férfiakban is tud komoly problémákat okozni.
Az ösztrogén (osztrogen) olyan anyag vagy hormon, ami a női egyedek termékeny életszakaszában termelődik. Az "oestrus" a női termékeny időszakot jelenti, a "gen" pedig az eredetre, létrehozásra, származásra utal.
Az ösztrogén hatása rendkívül fontos egy nő életében, ez az elsődleges női hormon, amely női mivoltunkat meghatározza. Az ösztrogén ellensúlyozó hormonja pedig a progeszteron. Az ösztrogén progeszteron arány egyensúlya nagyon fontos a szervezetünk működésékben. Ha az ösztrogénszintünk nincs egyensúlyban a progeszteron hormon szintjével, akár  ösztrogénhiány, akár ösztrogéntöbblet van belőle, az nagy problémát tud okozni a szervezetünkben. Általában sokkal inkább az ösztrogén dominancia kezelése a megoldandó probléma, de az ösztrogén hiány pótlása sem lebecsülendő kérdés.
Az alacsony ösztrogénszint okai közül a legfontosabb, hogy csökken a progeszteron szint ezt megelőzően.
Az ösztrogén természetes pótlásának legegyszerűbb módja nyilván az lenne, ha ösztrogén tartalmú ételeket fogyasztanánk, pontosabban növényi ösztrogéneket, azaz fitoösztrogéneket. No de miben van ösztrogén? Melyek a növényi ösztrogén készítmények? Milyen ösztrogént tartalmazó élelmiszerek vannak?
Az ösztrogént tartalmazó ételek közül a változókorban lévő nőknek leginkább a szója ösztrogénjét szokták ajánlani. Azonban a szója ösztrogént nem tartalmaz, mint ahogy a hogy a többi növény sem, csak ösztrogénszerű anyagot, aminek a fogyasztása általában nem is szokott használni a változókorban lévőknek. Mindamellett a szója megítélése meglehetősen ellentmondásos. Sokak szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan növény.
Az ösztrogén hormon pótlás önmagában nem megfelelő megoldás. Az ösztrogén tartalmú gyógyszerek sem.

Az ösztrogén progeszteron egyensúly

A hormonok szintje, így az ösztrogén szint is folyamatosan változik a szervezetben, és ennek nagyon különböző okai lehetnek. A klimax során valóban csökken az ösztrogén szint, hiszen a kor előrehaladtával a szervezetben mindenfajta hormon termelődése folyamatosan csökken. Viszont az ösztrogén szint csökkenésének mindig van előzménye, amire nemigen szoktak odafigyelni, ez pedig az ösztrogént ellensúlyozó hormonnak, a progeszteronnak a csökkenése, ami általában már jóval a változókor előtt megjelenik. Ennek is vannak jelei; menstruáción kívüli vérzések, barnázások, menzesz előtti, utáni barnázások, terméketlenség, vetélések, vizesedés...stb. Ezek egyébként az ösztrogén dominancia tünetei. Most már csak az a kérdés, hogy melyikünkön nem figyelhetők meg az ösztrogén dominancia jelei? A magas ösztrogén szint tünetei, az ösztrogén túlsúlya a nők körében manapság nagyon gyakori. Az ösztrogén dominancia okai egyébként leginkább a táplálkozásunkkal és az életmódunkkal függ össze.
Az ösztrogén szint tehát azért csökken, mert az ellensúlyozó hormonjával, a progeszteronnal igyekszik egyensúlyba kerülni. Az orvostudomány ebből arra a következtetésre jutott, hogy a megoldás az ösztrogén hormon növelése.
Az ösztrogén természetes pótlása vagy akár gyógyszeres úton, műösztrogénnel való pótlása, vagyis az ösztrogén növelése éppen a változókori tüneteket súlyosbíthatja, és nem hoz enyhülést a problémára. Lehet, hogy az ösztrogén szint alacsonyabb, mint fiatalabb korban, mégis ösztrogén túltermelésről beszélhetünk az ösztrogén progeszteron arány megváltozása miatt az ösztrogén javára. Az orvos ilyenkor szokta az alacsony ösztrogén szintet megállapítani és öszrtogén pótlást rendel el. Holott a magas ösztrogénszint kezelése lenne a feladat. Vagy az alacsony progeszteronszint kezelése.
A gyakorlat is mutatja, hogy az amúgy is magas ösztrogénszint miatt az ösztrogén pótlása sokaknál rosszabbodást hoz, mivel amúgy is ösztrogén túltermelésben szenvedünk.  Az ösztrogén termelésünk általában mindig jobban működik. Az ösztrogén csökkentésére kellene inkább koncentrálnunk. Sokan, nagyon helyesen keresik az ösztrogén mentes fogamzásgátlókat, mert tudják, hogy milyen károkat okozott nekik az ösztrogéntartalmú fogamzásgátló. Bár őket közvetlenül nem érinti a kérdés, az ösztrogén dominancia férfiaknál is komoly problémákat okozhat.
Valójában a változókorban lévő nők elenyésző hányadának van ösztrogénhiánya. A legtöbb esetben ösztrogén dominanciáról, az ösztrogén túlsúly tüneteiről beszélhetünk. Akinek mégis van ösztrogénhiánya, az onnét fogja megtudni, hogy megjelennek nála az ösztrogén hiány tünetei. Az alacsony ösztrogénszint tünetei, az alacsony ösztrogén hatásai a következők lehetnek: fejbőr korpásodása, hajhullás, hajszálak elvékonyodása, bőrszárazság, ráncosodás, hasra hízás, idegesség, hőhullámok, rendszertelen vagy erős szívverés, ingerlékenység, depresszió, alvászavarok, szív- és keringési problémák, csontritkulás, ízületi fájdalmak, inkontinencia, nemi szervek problémái, szárazság...stb. Ez utóbbit pl. ösztrogén krém, fitoösztrogén tartalmú készítmények segítségével próbálják orvosolni. Az ösztrogén tartalmú krém helyileg alkalmazandó és legfeljebb tüneti megoldást szokott hozni. Amennyiben valóban a ritkábban előforduló ösztrogén hiányról van szó, akár természetes, akár mesterséges úton (ösztrogén gyógyszer) az ösztrogén termelés fokozására van szükség.

Ösztrogén pótlás természetesen, ösztrogén tartalmú növényekkel

Alacsony ösztrogén esetén az ösztrogén szint növelése, az ösztrogén pótlás gyógynövényekkel, ösztrogén növelő ételekkel vagy fitoösztrogén tartalmú teákkal is orvosolható: pl. fürtös poloskavész, cickafarkfű,maca, kakukkfű, rozmaring. Az ösztrogén hiány kezelésének ez a módja, a természetes ösztrogén pótlás sokak számára kielégítő megoldás, természetesen csak abban az esetben, ha a progeszteron szint még sokkal alacsonyabb. Az ösztrogénpótlás természetes úton sokkal biztonságosabb és mellékhatásmentes módja a gyógyulásnak vagy tünetmentességnek, mint az ösztrogén tartalmú gyógyszer. Az ösztrogén pótlás természetes úton sokkal célravezetőbb megoldás.
Az ösztrogénhiány tünetei az ösztrogéndominanciás tünetekkel egymást kísérve, váltogatva is megjelenhetnek az ösztrogén progeszteron arányának alakulása szerint. Mindig amelyik javára az eltérés nagyobb a normális szinttől, az okozza a komolyabb tüneteket. Ez pedig általában az ösztrogén dominancia. A továbbiakban tehát, amennyiben az egyensúly elérésére törekszünk, akkor a feladat az ösztrogén dominancia kezelése, azaz a progeszteron szintet kell emelni, hogy egyensúlyba kerülhessen az ösztrogénnel. A változókorban az ösztrogén szint növelése tehát nem megoldás a tulajdonképpeni ösztrogén dominancia ellen.
Az ösztrogén dominancia teszt elvégezhető vérmintából vagy nyálmintából laborvizsgálat keretében. Az ösztrogén dominancia vizsgálat eredménye megbízhatóbb, ha azt nyálmintából végzik.

Az ösztrogén dominancia kezelése természetesen

Az ösztrogéndominancia kezelése során fontos szem előtt tartani, hogy vannak az úgynevezett ösztrogén blokkolók vagyis olyan ösztrogén blokkoló anyagok (anti-ösztrogének), amelyeknek fontos szerepe lehet az ösztrogén szint csökkentésében, és így a változókori hormonegyensúly helyreállításában. Ezek megakadályozzák, hogy a szervezetünkben lévő anyagokból ne alakuljanak ki ösztrpgének. Ilyen pl. az aromatáz nevű enzim.
Az ösztrogén dominancia diétában fontos szerepet játszó ösztrogén tartalmú gyógynövényeket hívjuk fitoösztrogéneknek. Ezek a növények azok az ösztrogén tartalmú élelmiszerek, amelyek természetes ösztrogéntartalmuknál fogva olyan érdekes módon épülnek be a szervezetbe, hogy eközben a káros hatású, környezetei mérgekből származó xenoösztrogéneket leváltják. Az ösztrogén dominancia gyógyításában fontos anti ösztrogén diétában előforduló legfontosabb anti ösztrogén hatású növények az édesgyökér, leveles zöldségek, brokkoli, lucerna, hüvelyesek, fokhagyma, lenmag, szezámmag...stb. Az ösztrogén szint emelése látszólag paradox módon csökkenti az ösztrogénszintet (xenoösztrogénszintet, azaz a rossz ösztrogéneket). Magas ösztrogéntartalmú ételekkel, természetes ösztrogén készítményekkel is fel lehet venni a harcot az ösztrogén dominanciával. Tehát az ösztrogén csökkentő ételek közé tartozhat egy ösztrogén növelő étel is akár. Így az alacsony ösztrogén szint kezelése is megegyezhet az alacsony progeszteronszint kezelésével.

Néhány táplálékkiegészítő és hatóanyag, ami sokat segíthet bennünket a hormonális egyensúly elérésében:
Indol-3-carbinol, Progeszteron krém, DIM (di-indolyl-methane), Magnézium, D3-vitamin, MSM, Omega 3, Maca, Barátcserje, Palástfű, E-vitamin, Szelén, Cink, Melatonin, Zöld tea, Citrus-flavonoidok, B-vitaminok, Fitoösztrogének, Alfa Lipoic Acid, Probiotikumok, Cordyceps...stb.

A felsoroltak bármelyikére kattintva nagyon sokféle termék jelenik meg különböző árakon, különböző hatóanyag-tartalommal. Ez egy nagyon olcsó amerikai webdrogéria, ahol én is szoktam vásárolni. A szállítás 1,8 kg súlyig és 100 dollár értékig akár ingyenes is lehet. Rengeteg termékük van ugyanis, amelyek a "shipping saver" jelzővel vannak megjelölve. Ha ezekből van néhány a kosárban, a szállításért nem kell fizetni. A csomag nagyjából egy héten belül megérkezik. A WOZ123 kóddal most 5 % kedvezményt adnak az első vásárlóknak. Hűségprogramjuk is van: az előző vásárlás 5 %-ával mindig olcsóbb a következő rendelés. Rengeteg a választék. Minden van, ami egy drogériában. Szerintem nagyon megéri.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése